Къде е България сред най-щастливите страни по света

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма поредна година в годишния доклад за световното щастие. Челните позиции продължават да бъдат за скандинавските страни, като в топ 10 попадат Дания, Исландия и Швеция.

За първи път, откакто докладът е публикуван преди повече от десетилетие, Съединените щати и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации, заемайки съответно 23-то и 24-то място, пише БГНЕС. За сметка на това Коста Рика и Кувейт влязоха в топ 20 на 12 и 13 място.

В доклада се отбелязва, че в класацията на най-щастливите страни вече не влизат най-големите държави в света. В топ 10 на страните само Нидерландия и Австралия имат население над 15 милиона души. В цялата топ 20 само Канада и Обединеното кралство имат население над 30 млн. души.

Най-резкият спад на щастието от 2006-2010 г. насам е отбелязан в Афганистан, Ливан и Йордания, докато източноевропейските страни Сърбия, България и Латвия отчитат най-голямо увеличение на чувстващите се щастливи граждани.

Класацията на щастието се основава на самооценките на хората за удовлетвореност от живота, както и на БВП на глава от населението, социалната подкрепа, продължителността на живота в добро здраве, свободата, щедростта и нивата на корупцията.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply