Проблеми, свързани с метаболизма, водят до загуба на почти 50% повече години от живота

Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане, както и други проблеми, свързани с метаболизма, водят до загуба на почти 50% повече години от живота поради болести или преждевременна смърт, отколкото през 2000 г., показва мащабно международно проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването „Глобална тежест на болестите, нараняванията и рисковите фактори 2021“ (Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021) са използвани данни от 204 държави. По този начин учените определят водещите причини за болести и ранна смърт в световен мащаб.

Данните показват промяна в глобалните здравни предизвикателства със застаряването на населението и промяната на начина на живот. Освен това замърсяването на въздуха е един от най-големите рискови фактори както за 2000 г., така и за 2021 г.

Резултатите от проучването в различните части на света не са еднакви. Например в Африка на юг от Сахара недохранването остава основен рисков фактор.

Лошото здравословно състояние на хората на възраст между 15 и 49 години в световен мащаб все повече се дължи на високия индекс на телесна маса и високата кръвна захар. Това предразполага за развитието на диабет, сочи проучването.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply