Барселона възнамерява да забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2029 г.

Барселона възнамерява да забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2029 г., за да намали недостига на жилища, предава БГНЕС.

На пресконференция кметът на града Колбони е съобщил, че лицензите за 10 101 апартамента, които понастоящем са одобрени за краткосрочно отдаване под наем и се предлагат в платформи като Airbnb и Homeaway, няма да бъдат подновени, когато изтекат през ноември 2028 г.

Градове като Берлин, Париж и Барселона твърдят, че уебсайтовете за споделяне на жилища от туристи лишават местните жители от апартаменти за дългосрочен наем и повишават цените на жилищата, които остават на пазара.

Колбони заяви, че бумът на краткосрочните наеми в Барселона е допринесъл за повишаване на наемите в града с 68%, а на разходите за закупуване на жилище – с 38%.

Неговият предшественик, бившата активистка в областта на жилищното строителство Ада Колау, спря издаването на нови лицензи за туристически апартаменти и забрани откриването на нови хотели в най-популярните райони на града като част от усилията за ограничаване на прекомерния туризъм.

Това обаче не пречи броят на посетителите на града, известен с архитектурата си от епохата Бел Епок, музеите и плажовете, да продължи да се увеличава, особено след като бяха отменени ограниченията за пътуване по време на пандемията.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply