Музеят на дизайна в Лондон посвещава изложба на Барби

Музеят на дизайна в Лондон посвещава изложба на Барби, с повече от 180 кукли, от които една дори е прекарала борда на Международната космическа станция (МКС) шест месеца през 2022 г., съобщи АФП.

Година след феноменалния успех на филма на Грета Гъруиг с актрисата Марго Роби изложбата ще покаже от петък, 5 юли, еволюцията на „най-известната кукла в света“ от създаването й преди 65 години. Тя започва с първия модел – Барби No 1 от 1959 г. Компанията „Мател“, която произвежда куклите оттогава досега, е партньор на инициативата.

В изложбата е и сърфистката Барби, много популярна през 70-те години на миналия век, и най-продаваната в колекцията – Барби с дълги коси от 1992 г. От нея по света са купени повече от 10 милиона броя. Включени са също първите чернокожи Барби, испанките и азиатките, първата със синдром на Даун, както и тази в инвалидна количка.

Организаторите са особено горди с единствената Барби, летяла в космоса. Тя е изработена по подобие на италианката Саманта Кристофорети, първата европейка, поела командването на МКС. Астронавтката я взе със себе си за шестмесечния си престой през 2022 г., предава Дарик.

За директора на музея Тим Марлоу „дизайнът е в сърцето на историята на Барби от създаването й“. Посетителите могат да видят „влиянието на дизайнери и архитекти – от Флорънс Нол до Франк Гери – върху вселената на Барби“.

В изложбата има секция и за Кен, приятелят на Барби, както и за по-малката й сестра Скипър.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply