12 забранени продукта за бременни жени!

Понякога трябва да ревизирате сериозно диетата си, ако чакате бебе. За това ви трябва воля, но не е кой знае колко трудно.

Диетата на бременната не е тази, на която сме свикнали обикновено. По-скоро това е просто образец на хранене за бъдещата майка. Ако тя го следва, то тялото й ще получава всичко, от което се нуждае, за да износи едно здраво дете. Понякога този режим е труден. В следващите редове ще откриете няколко неща, които е по-добре всяка бременна да извади от менюто си, ако иска бебето й да е здраво.

12 продукта, които трябва да се избягват:

Всякакви подправки стимулират апетита и задържат вода в организма, особено солта. Това вреди на бъбреците.

Пържено и мазно – това причинява храносмилателни проблеми и киселини. Ако все пак много ви се ядат пържени картофки, то гответе ги със зехтин.

Месо с кръв и млечни продукти от пазара. Опасни са, защото могат да съдържат бактерия, която причинява токсоплазмоза (Токсоплазмозата е остро протичащо паразитно заболяване, причинено от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii. Човекът, както и други животни – домашни и диви, се явяват междинни гостоприемници, а крайният гостоприемник на инфекцията са представителите на семейство котки. Погълнати от човека от цистите и ооцистите се развиват благополучно други морфологични форми на паразита – тахозоити, които са способни да инфектират вид бели кръвни клетки, чрез които стигат до различни органи. Така те могат да се локализират в мозъка, белите дробове, сърцето, мускулите. При лица със запазена имунна система токсоплазмите обикновено преминават в латентно състояние, формирайки цисти с възможност за реактивиране при условия на имуносупресия.)

Пушена риба, сурови миди, суши, пушено сирене, сирене с плесен, пастет, пакетирани слапати, полуфабрикати. Могат да съдържат листерия патоген. (Листериозата при хората е едно от най-сериозните заболявания, предавани чрез храните, което води до хоспитализация, висока заболеваемост и висока смъртност, особено сред възрастните хора. Наблюдението на листериозата при хората се фокусира върху тежките, инвазивни форми на заразяване с L. monocytogenes, при които рисковите групи са предимно възрастните и имунокомпрометираните хора, както и бременните жени и кърмачетата. Инфекцията най-често се проявява, като септицемия, менингит или спонтанен аборт.)

Яйца – сурови или варени – носят потенциален риск от салмонела

Колбаси – съдържат много сол, подправки, мазнини и консерванти

Говеждо, овче, свинско, маргарин, фаст фууд.

Кремове, торти, бонбони, понички, бисквити и продукти от бяло брашно – богати са на калории, но бедни на хранителни вещества. Това са празни калории.

Екзотични плодове, цитрусови плодове, ягоди, фъстъци – потенциални алергени. Ако никога не сте имали никакви алергични реакции към тях, може да ги включите в менюто си, но без да прекалявате.

Кафе, кола, силен чай – нарушават усвояването на микролементите, съдържат кофеин, което увеличава кръвното налягане.

Всеки алкохол – въпреки че е разрешена глътка-две вино или бира.

Вредни продукти

Също така си струва да се изключи това, което предизвиква развитието на алергии. За щастие почти всеки продукт може да бъде заменен с нещо друго. Има храни, които трябва да се консумират изключително предпазливо при бременност – гъби, ядки, морски дарове./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply