Учените разкриха кога можете да ядете през нощта и кога е по-добре да не го правите

Учените разкриха кога можете да ядете през нощта и кога е по-добре да не го правите

Вероятно всички сме чули фразата “Не яжте след 18 часа”.

Това правило има различни обяснения, а един от основните казва, че всички храни, които ядете след 18 часа, се превръщат в мазнини през нощта или не се усвояват изобщо. Но повечето хора завършват работния си ден в 18 часа и се прибират у дома дори по-късно. Това означава ли, че те трябва да се откажат от вечерята си, за да поддържат добра форма и здравословен стомах? И какво трябва да правят нощните птици или тези, които имат нетрадиционен график за работа?

Ние решихме да разберем дали закъснелите вечери наистина са толкова вредни и дали водят до качване на допълнителни килограми. В края на статията има полезен бонус, който обяснява как да подобрите метаболизма си.

Връзката между късните вечерни хапвания и допълнително тегло

Никой не знае със сигурност от къде идва мнението, че консумацията на храна след 18 часа се превръща в мазнини. Но дори и след много изследвания по тази тема, резултатите все още изглеждат противоречиви.

Например, в един от експериментите група здрави мъже престана да консумира храна от 19 до 6 часа сутринта. Всеки от изследваните загуби около половин килограм в рамките на 2 седмици. След това участниците се върнаха към обичайните си късни вечери и отново си върнаха изгубеното тегло.

В друг експеримент, 1 група изследвани консумират най-много калории на вечеря, а другата – на обяд. Първата група показала по-добри резултати в теглото.

Защо качваме тегло?

Едно нещо е ясно – храната, която се яде вечер, не се превръща в мазнини. Човек получава мазнини, когато яде много храна, но се движи. Така консумираме повече енергия, отколкото харчим. Това означава, че броят на консумираните калории оказва влияние върху допълнителното тегло, а не времето, когато се яде вечерята. Хората, които са свикнали да ядат вечер, консумират повече храна през деня, отколкото тези, които рано лягат, и ограничават приема на храна, преди да заспят.

Учените от Северозападния университет в САЩ са изследвали 2 групи хора. Участниците в първата група си лягали в полунощ и ставали в 8 ч. А втората група се състояла от нощни птици. Последните консумирали повече калории на ден, основната част от които идвали от вечерята и хапвания след нея. Важно е да се отбележи, че изследваните от нощната група ядат повече храна от храна тип “бързо хранене” и по-малко зеленчуци и плодове.

По време на друг експеримент, изследваните са поддържали специална диета през деня, но им е било позволено да ядат шоколад вечер. Онези, които са използвали тази опция “шоколад”, натрупали тегло.

Това вероятно е причината, поради която се е появило правилото за хранене след 18 часа. Това е вечерното време, когато яденето съзнателно се превръща в трудна задача. Хората се прибират от работа твърде уморени и гладни, за да готвят и ядат бързо. Също така, една от най-популярните дейности след работа е гледането на телевизионен сериал, който често е последван от ядене на картофени чипове или други лакомства. Също така, ако внезапно разберете, че сте изчерпали всички продукти у дома, вероятно ще поръчате пица, вместо да отидете в супермаркета за зеленчуци.

Усвоява ли се храната през нощта?

Разбира се, че да! Нашият храносмилателен тракт не спира да работи по време на сън – независимо дали е нощен сън или сън през деня. Много здравни специалисти казват, че метаболизмът на човек естествено се забавя през нощта. Изследванията обаче показват, че тези промени в скоростта на метаболизма през нощта са незначителни.

Храна и качество на съня

Храната, която ядем, оказва влияние върху качеството на съня. Изследванията показват, че наситените мазнини (животински произход) не позволяват на човек да заспи и да го прави по-неспокоен. Други фактори като алкохол, кофеин и захар влияят негативно върху качеството на съня.

Така е, когато хората, които обичат да похапват късно вечер, рискуват да влязат в порочен кръг. Разстройства на съня могат да се развият поради преяждане, докато липсата на сън трябва да се компенсира с енергията, получена от храната през деня.

“Лягам си късно. Мога ли да ям след 18 часа?”

Можете да ядете след 18 часа, ако не заспивате в 20 часа.
Ако страдате от допълнително тегло, наблюдавайте общото потребление на калории през деня, защото не само вечер, но и през деня можете да преядете.
Ако сте забелязали, че ядете много преди да си легнете, помислете защо преяждате.
Това може да бъде свързана с емоционални проблеми. Преяждане е желание винаги да се дъвче нещо, за да се блокира безпокойството или усещането за вина.
Вечерното преяждане може да бъде навик, който се дължи на скука или липса на дейност. Всичко, което трябва да направите тук, е да включите волята си и да спрете дъвченето без да мислите. После ще можете да контролирате програмата си за хранене.
Много често преяждането през нощта се дължи на това, че имате слаба закуска или обяд. Ако не сте получили достатъчно храна през деня, очевидно ще се чувствате гладни вечер.
Опитайте се да вечеряте от 2,5 до 3 часа преди да заспите. Избягвайте мазни храни.
Ако започнете да се чувствате гладни, след като вече сте си леганли, не пренебрегвайте този сигнал, а вместо това опитайте да дадете предимство на плодовете и киселото мляко, вместо на сандвича.
Специалистите препоръчват да се консумират продукти, които насърчават производството на мелатонин и серотонин вечер. Те могат да бъдат намерени в млечни продукти, риба, пуйки, банани, киви, череши, бадеми и мед.
Ако страдате от диабет или киселинен рефлукс, направете график за хранене с Вашия лекар.
Бонус: как да подобрите метаболизма си

Има набор от неща след хранене, които не могат да помогнат на вашата храносмилателна система да работи по-добре.

Кажете “Да” на:

Пийте хладка вода
Носете небрежно облекло
Комуникация с близки приятели и семейство и отдръпване от стреса
Кажете “Не” на:

Баня
Спане
Пиене на чай
Ядене на плодове

Източник: modernitta.com

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply