Трябва ли бъдещият татко да присъства на раждането

Трябва ли бъдещият татко да присъства на раждането?

Темата за присъствието на бъдещия татко по време на раждане присъства доста често в женските форуми. За какво всъщност става въпрос: за радост, споделена от двамата родители, или за възможен крах в отношенията? И какво смятат специалистите по въпроса?

Как са се случвали нещата по времето на нашите родители? Таткото се запознава с наследника си, когато му го връчват на стълбите на родителния дом. Днес  присъствието на бъдещия татко в родилната зала е доста често срещано явление. А в САЩ, където тази традиция се зароди в края на миналия век, вече второ поколение татковци в престилки държат новородените си бебета на ръце.

ЗА

Психологическа подкрепа

Тя е особено необходима, особено когато жената отива да ражда за първи път. На присъствието на таткото в родилната зала може да се гледа като на подкрепа в сложен период на изпитание. Когато някой от близките ни има решаващ изпит, е нормално роднините да искат да са близо до него и да го подкрепят.

Да бъдеш с половинката си по време на раждане означава да й помагаш да преодолее болката и страха, да я подкрепяш, утешаваш и да й говориш мили думи.

Персоналът в родилния дом ще се отнася по-внимателно към бъдещата майка – факт, който отбелязват не само много родилки, но и самият персонал на здравното заведение.

Връзката баща-дете в първите минути след раждането формира по-здрави и топли отношения.

Физическа помощ

Как мъжът може да помогне на жената в процеса на раждане? Той може да бъде най-полезен в периода на контракциите, който продължава над 12 часа (6-8 часа при майките „със стаж“). Любящият татко може да прави масаж на половинката си, с който да облекчава болката, да й носи напитки, да вика лекаря, ако е необходимо.

ПРОТИВ

Мъжът пречи!

Реакцията му по време на раждане може да бъде непредсказуема. Превъзбуденият бъдещ татко започва да казва на лекаря какво трябва да прави. Обикновено разногласията възникват, когато става въпрос за усилване или предизвикване на контракциите, за анестезия… Но той не е специалист и не може да се нагърбва с подобна отговорност – да съветва лекаря как да постъпва в усложняващата се ситуация. Заради това процесът на раждане се усложнява много бързо, а бъдещата майка получава куп други нежелани преживявания.

Мъжете, напуснали семейното гнездо след съвместно раждане, за съжаление, са реалност

Изследване на италианския Национален институт по статистика потвърждава, че в северозападната част от страната, където мъжете най-често присъстват в родилна зала (примерно в 81% от случаите), са регистрирани и най-много разводи (всяка втора или трета двойка). Защо? Психолозите го обясняват с факта, че присъствието на бъдещия татко неволно размива ролите в двойката и отчасти лишава бъдещата майка от присъщи нейни черти като женственост и тайнственост.

Освен това, присъствието на таткото може да изнерви родилката. Има специалисти, които смятат, че в някои случаи присъствието на много близък човек по време на този процес може да повиши нивото на адреналин на родилката. В резултат на това, заради нарушения хормонален баланс, раждането става по-продължително, болезнено и сложно.

Специална подготовка. Татко може!

За съпрузите, решили се на съвместни раждане, днес съществуват специални курсове за подготовка, където мъжете се обучават на прости масажи и тактики на поведение по време на родилния процес. Една част от занятията се водят от психолог.

Освен това, преди самото раждане е необходимо да обсъдите с лекаря си какво трябва да вземете със себе си в болницата, какво трябва да прави таткото и какво майката, кое е допустимо да се прави и кое – абсолютно забранено. Все пак бъдещите родители и лекарят са екип и действието на всеки един член от него трябва да е съгласувано.

Кога излиза?

Самото раждане продължава много по-малко от периода на контракциите (от няколко минути до половин час) и не изисква присъствието на никой друг, освен на акушерките и лекарите. Често татковците са до половинката си по време на контракциите, но в момента на самото раждане излизат (сами, по молба на лекаря или на бъдещата майка). Няколко минути по-късно те се връщат, взимат на ръце новородената си рожба, дори могат да прережат и пъпната връв.

 В родилната зала се допускат само здрави мъже с направени флуорографски изследвания. Нужни са също така кръвен тест за RW — Васерман (сифилис), СПИН, Хепатит В, С./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply