Противовъзпалителна диета удължава живота

Ново проучване показа, че диета, богата на плодове, зеленчуци, хляб с пълнозърнести храни, ядки, зехтин и рапично масло (вид рапично масло), може да помогне да живеете по-дълго.

Резултатите от проучването показват, че при тези, които се придържат към противовъзпалителната диета, рискът от смърт по каквато и да е причина е с 18% по-нисък. Авторите на проучването установили, че при тези, които внимателно се придържат към тази диета, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания е с 20% по-нисък и с 13% е по-ниска вероятността за смърт от рак в сравнение с тези, които са следвали тази диета в по-малка степен.

„Нашият анализ показа, че дори частичното спазване на противовъзпалителната диета може да донесе ползи за здравето“, каза водещата авторка Йоана Калуза от Университета във Варшава.

Проучването установи също, че пушачите, които са следвали тази диета, имат предимства пред пушачите, които не са се придържали към тази диета.

Изследването обхваща 68 273 души от Швеция на възраст между 45 и 83 години. Участниците са наблюдавани в продължение на 16 години. През този период, 16 088 от тях умират, от тях 5980 от заболявания на сърдечно-съдовата система и 5252 – от рак. В същото време, смъртността сред участниците, които се придържат към противовъзпалителната диета в най-голяма степен, е значително по-ниска, отколкото сред тези, които се придържали към тази диета в най-малка степен.

Противовъзпалителният потенциал на тази диета е оценен с помощта на специален индекс за оценка на противовъзпалителния хранителен режим (AIDI).

Противовъзпалителните продукти са плодове и зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб, зърнени закуски, нискомаслено сирене, зехтин, ядки, шоколад, умерено количество червено вино и бира.

Според група изследователи списъкът на продуктите, насърчаващи възпаленията, включва сурово и преработено червено месо, месни субпродукти, чипс и захарни напитки./ zdrave.to

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply