Храни, които подобряват настроението

Храната, която консумираме, влияе върху нивата на хормоните, енергията и химията на мозъка ни, пише Мениджър.

Ето някои от многократно доказаните храни които подобравят настроението сред тях:

Овесени ядки

Овесените ядки могат да помогнат, ако се чувствате раздразнени и нервни. Те са богати на фибри, които спомагат за стабилизиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвта. Овесените ядки са също така и добро решение по време на диета, защото разтворимите фибри, които съдържат, формират гел, който забавя изпразването на стомаха, така че да огладнявате по-бавно.

Орехи

Орехите отдавна са известни като „храна за мозъка”, допълвано от тяхната специфична форма – точно като на мозъка. Но вече знаем, че орехите са и източник на полезните омега-3 мастни киселини. Този тип мазнини е необходим на мозъчните клетки и повдигащите настроението нервни образования да функционират подобаващо и по възможност да помогнат на хора с депресии.

Чай

Въпреки, че кофеинът по принцип може да доведе до по-позитивно настроение и да подобри тонуса ви, при него границата е много тънка. Твърде голямото количество кофеин може да ви направи зависими и нервни, раздразнителни, хиперчувствителни или да предизвикат главоболие.

Сьомга

Проучванията през последната година показват, че витамин D спомага за повишаване на нивото на серотонин. Ние осигуряваме витамин D на нашия организъм най-вече чрез излагане на слънчева светлина и в по-малка степен чрез храна.

Но последни проучвания разкриват, че излагането на слънце в месеците от ноември до февруари не осигурява производството на нужните количества витамин D на кожата.

Леща

Като част от семейство бобови растения, лещата е отличен източник на фолиева киселина и витамин В, които са важен елемент за доброто настроение и правилното нервно функциониране на мозъка. Ниските нива на фолиева киселина се свързват с депресия. Проучване на Харвард е показало, че 38% от депресираните жени имат дефицит на фолиева киселина.

Черен шоколад

Всеки от нас се нуждае от: триптофан – аминокиселина, използвана от организма за синтезиране на серотонин, веществото на доброто настроение; и фенилетиламин – който отделя организма ни в моменти на щастие и силни емоции.

Черният шоколад спомага за произвеждането и на двете вещества, благодарение на които се чувстваме по-добре.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин. Това е химически елемент, който предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка, а ендорфините създават чувството на еуфория. Лютите чушки също така потискат болката.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар