След недоспиване избираме по-вредна храна

Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет, пише Дарик.

Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното „похапване“. Те правят храненето по-приятно, но също така увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс.

Проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго, каза: „Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта.”

„Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак”, се твърди в резултат на изследването.

Проф. Кант каза пред в. „Сън”: „Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите.“

„В експерименти 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години бяха разделени в две групи – едната получи нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, само четири часа. В деня след всеки тест им бяха раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това също им беше предложена шведска маса. Учените измерват колко и какво ядат участниците.

Проф. Кант каза: „Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.“

Учените се надяват резултатите да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply