Витамини за здрав черен дроб

Има 4 важни витамина, от които се нуждае черният ни дроб, за да бъде здрав, пише az-jenata.bg. Ето кои са:

Витамин Е

Чували ли сте за мастен черен дроб? На риска от него са изложени хората с наднормено тегло, затлъстелите, страдащите от метаболитни заболявания, приемащите някои медикаменти и други. Според специалисти, хората със стеатоза имат ниски нива на витамин Е, в резултат на оксидативен стрес.

Оксидативният стрес предизвиква дисбаланс в организма, когато не си осигуряваме достатъчно антиоксиданти, за да се неутрализират свободните радикали. Именно този важен витамин действа като антиоксидант. Може да си го набавите чрез консумацията на сьомга, спанак, авокадо, манго, ядки и други.

Витамин D

Защо точно слънчевият витамин? Той помага за предотвратяване на възпалителни и метаболитни чернодробни заболявания. Според учени, хората с ниски нива на витамин D са в по-голям риск от развитие на цироза. Благодарение на витамина, тялото ни усвоява по-добре калция.

В допълнение, според западно проучване от 2013 г., дефицитът на витамин D може да бъде свързан с хепатит В. Добри хранителни източници, чрез които може да си го набавите са риба, яйца, гъби, млечни продукти, фреш от портокали.

Витамин С

Друг важен антиоксидант, от който се нуждае организмът ни, за да неутрализира свободните радикали, е витамин С. Когато в тялото ни има дефицит на тези важни вещества, се създава оксидативен стрес, който може да навреди на клетките и да ни изложи на риск от чернодробни заболявания.

Редовният прием на витамин С помага за предотвратяване натрупването на мазнини в черния дроб. Добавете към менюто си киви, цитруси, ягоди, домати, брюкселско зеле и други плодове и зеленчуци.

Витамини от групата В

Чернодробните заболявания могат да причинят дефицит на витамин В1, В6 и В12. Дефицитът на витамин В1 може да причини проблеми с паметта; на витамин В6 да доведе до хормонални нарушения; на В12 може да е предпоставка за развитието на анемия.

Около 90% от витамин В12 се съхранява в черния дроб. Храни, с които може да си осигурите тази група витамини са пилешко месо, листни зелени зеленчуци, банани, ядки, свински черен дроб, червено месо.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply