5 стъпки за да станете по-компетентни

Kогато човек е по-компетентен, той е и по-уверен в собствените си способности и възможности, а както всички знаем увереността е близък приятел на успеха.

Изграждането на компетентност е като почистването на стаята – ако спрете да го правите, прахът започва да се трупа, пише Мениджър. Нуждата от почистване никога не свършва, а при успешните хора същото важи и за нуждата от учене.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да станете по-компетентни:

Слушайте повече, говорете по-малко

Както е казал древногръцкият философ Зенон: „Имаме две уши и една уста, та повече да слушаме и по-малко да говорим.“. Когато слушате вие започвате да забелязвате „слепите си петна“ – онези слабости, които са видими само за останалите. Колкото по-високо се изкачвате в една организация, толкова повече трябва да слушате.

Създайте веднъж – използвайте многократно

Ако знаете, че ще изпълнявате дадена задача повече от веднъж, създайте списък с точки или шаблон за работата по нея, който да ви спести време и енергия в дългосрочен план. Няма нужда да преоткривате колелото, всеки път, когато организирате среща на екипа – достатъчно е да подготвите план, който да бъде използван многократно, като се променят само часовете и датите.

Учете се в движение

Всеки път, след като завършите някаква задача, трябва да си зададете въпроса „Какво трябва да продължа да правя, да спра да правя, да започна да правя?“. Идентифицирате нещата, които не вървят добре, които не сте направили, а е трябвало, и онези, с които сте се справили отлично. Това е най-добрият начин за подобряването на вашето представяне в работата и съответно за изграждането на повече компетентност.

Задавайте правилните въпроси

Най-бързият начин да промените отзивите, които получавате(както от себе си така и от останалите) и от които не сте доволни, е като промените въпросите, които задавате. Когато задавате добри въпроси, получавате и такива отговори. Не ограничавайте потенциала си с лоши въпроси, които създават грешна представа за реалността.

Бъдете решителни

Съберете около 80% от информацията, от която имате нужда, и на нейна база вземете най-доброто решение, на което сте способни. Не позволявайте на мисълта, че не сте се справили перфектно с нещо да ви спира да вършите добри неща. Не забравяйте, че способността да взимате добри решения идва с опита, а опита се гради върху лоши решения.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply