7 естествени начина за борба с депресията

Има множество естествени начини за борба с депресията, сред които малки промени в храненето и някои всекидневни навици. Освен най-известните – физическите упражнения и медитацията, PsyBlog изброява още седем начина за борба с депресията, пише Обекти.

1. Мислете гъвкаво

Ключът към здравословния емоционален контрол е гъвкавото мислене. Хората с ниски нива на депресия и тревожност са склонни да променят успешно стратегията си за емоционален контрол в зависимост от характера на ситуацията.

Когато ситуацията може да бъде променена, е по-добре да оставите емоциите си – каквито и да са те – да мотивират промяна, вместо да се опитвате да промените емоциите. Когато ситуацията не може да бъде променена, е по-добре да се работи за промяна на емоциите.

2. 30 минути в парка

Хората, които прекарват 30 минути седмично в парка, имат по-добро психично здраве от хората, които не се разхождат сред природата. Седмичната разходка в парка е свързана с по-ниско кръвно налягане, сочи изследване на австралийски учени.

„Ако всеки посещава местния парк за половин час всяка седмица, ще има със седем процента по-малко случаи на депресия и девет процента по-малко случаи на високо кръвно налягане. Дори само гледането на дървета е достатъчно да намали нивата на стрес, са установили учените.

3. Грижете се за стомаха си

Храненето е един от най-пренебрегваните фактори при депресията. Средиземноморската диета в частност осигурява всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото и мозъкът. Добавките на Омега-3 също облекчават клиничната депресия. Пробиотиците помагат тъгата да не се превърне в депресия и да възвърнем оптимистичния си поглед към живота, показва неотдавнашно изследване. Бактериите в тънките черва играят важна роля при безпокойството и депресията, а пробиотиците помагат за стабилизиране на чревните бактерии.

4. Музикална терапия

Музикалната терапия намалява депресията при младите хора с поведенчески проблеми, показва ново изследване. Музикалната терапия увеличава самочувствието в сравнение със стандартната терапия. Това е заключението от най-голямото подобно изследване, провеждано досега.

5. Билки срещу депресията

Билката „златен корен“ може да бъде ефективна алтернатива на антидепресантите, сочи скорошно проучване. В сравнение със съвременните SSRI медикаменти, златният корен има по-малко странични ефекти и подобни антидепресивни ефекти, показва клинично проучване. То сравнява екстракт от R. rosea със сертралин, SSRI антидепресант и плацебо. Огромната разлика е в страничните ефекти. 63% съобщават за нежелани ефекти от антидепресанта и само – 30% от билковото лекарство.

6. Увеличете ефективността на антидепресантите

Ако взимате антидепресанти, тяхното действие може да бъде подсилено със следните четири природни добавки:

  • рибени масла с Омега 3
  • – S-аденозилметионин
  • Метилфолат (биоактивна форма на фолат)
  • Витамин D
  • Рибеното масло, съдържащо Омега 3, в комбинация с антидепресанти има статистически значим ефект в сравнение с плацебо – казва авторът на изследването д-р Джером Сарис.

7. Мрежа за подкрепа

Това е може би най-важният фактор от всички. Социалната подкрепа увеличава четворно шансовете за възстановяване от депресията, установява ново изследване. Емоционално подкрепящите приятелства са един от ключовите фактори за успешното възстановяване от клинична депресия. Учените са установили, че 39% от хората са се възстановили напълно след клинична депресия.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply