6 зеленчука, които са по-здравословни, ако са сготвени

Вижте кои са зеленчуците, които е по-полезно да похапвате сготвени, според Розали. Ще откриете и съвети как да ги приготвите (варени, гриловани, печени, на пара и т.н.), за да запазите максимално количество от полезните им вещества.

1. Кейл
Кейлът и суперхрана, богата на витамини А, С и К. В него се съдържат големи количества желязо, омега-3 и омега-6 мастни киселини, антиоксиданти и калций. Кейлът е много популярен сред почитателите на здравословнот хранене. В 1 ч.ч. кейл се съдържат само 36 калории и цели 6 гр. фибри. Кейлът съдържа изотиоцианати, антиоксиданти, които спират тялото да използва така нужния му йод. За да отстраните този проблем, хапвайте кейла сготвен на пара или на тиган.

2. Спанак
Спанакът съдържа фолиева киселина и е чудесен източник на желязо и витамин С. Ако го хапвате сготвен на пара, вместо суров, ще запазите количеството фолиева киселина стабилно. Освен това сготвеният спанак се свива, а това позволява да изядете по-голямо количество.

3. Гъби
Гъбите съдържат витамини А, В1 и В2. Освен това са богати на калий, фосфор, калций и желязо. Гъбите са сред зеленчуците, които са по-полезни сготвени. При запичането им на фурна или на тиган се повишават нивата на калий.

4. Моркови
Морковите са богати на витамин А и фолиева киселина. В тях се съдържат манган, магнезий, калий, калций и фосфор. Любопитното е, че готвенето означава, че ще доставите на тялото си повече от полезния бета-каротин. Най-добрият начин да сготвите морковите е като ги сварите във вода или приготвите на пара.

5. Патладжан
Патладжанът съдържа витамин С, К, В6 и В1. Богат е на минералите калий, мед, манган, желязо. Съдържа и фолиева киселина. Патладжанът се грижи за здравето на сърцето, мозъка и храносмилателната система.Най-полезният начин да хапвате патладжан е като го гриловате, вместо да го печете или готвите на пара.

6. Аспержи
Аспержите са луксозна храна за възможностите на българина. Въпреки това мнозина ги приготвят, макар и рядко и за специален повод, защото са чудесна гарнитура. Аспержите съдържат витамини А, Е, С и фолиева киселина. Клетъчните стени на аспержите обаче са много дебели и ако ги хапвате сурови, няма да усвоите максимума от хранителните им вещества. Затова най-добре е да ги сготвите предварително на тиган или на пара.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply