Продадоха на търг много рядък диамант

Изключително рядък виолетово-розов диамант, добит в Русия и описан от „Сотбис“ като „истинско чудо на природата“, беше продаден на търг на аукционната къща в Женева за 26,6 милиона долара (24,4 милиона швейцарски франка), предаде БТА.

Предварителната оценка на овалния скъпоценен камък, кръстен на балета „Духът на розата“ от Михаил Фокин, беше между 23 милиона и 38 милиона долара, припомнят световните агенции.

Сумата от 26,6 милиона долара, включваща комисионната, е платена от участник в търга, който е наддавал по телефона и е пожелал да остане анонимен. Със своите 14,83 карата диамантът „Духът на розата“ е най-големият по рода си, предлаган някога на търг.

От „Сотбис“ по-рано отбелязаха, че търсенето на розови диаманти от страна на супербогати клиенти се е увеличило в последно време. Такива като „Духът на розата“, добит от руската компания „Алроса“ през юли 2017 г. в Якутия, се срещат изключително рядко в природата, като големината на едва 1% от тях надхвърля 10 карата. Естествено оцветените диаманти дължат цветовете си на особената си структура, която пречупва светлината.

Преди да бъде предложен на търга в Женева, „Духът на розата“ беше изложен в Хонконг, Сингапур и Тайпе.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар