За какво връчиха Антинобелова награда за мир

Трима американски изследователи станаха лауреати на Антинобелова награда за мир за това, че проверили теорията, че появата на мъжката брада е била свързана с нуждата от защита на лицето при юмручен бой, предадоха световните агенции.

31-ата пародийна церемония се проведе с подкрепата на Харвардския университет в американския щат Масачузетс. Тя беше в онлайн формат заради коронавируса.

Антинаградата беше връчена от лауреата на Нобелова награда по икономика през 2007 г. Ерик Маскин. Получиха я биолозите Итън Бесерис, Стивън Нейлуей и Дейвид Кериър.

Идеята за изследването им хрумнала, след като един от техните научни спорове едва не довел до сбиване. В хода на експеримента с човешки череп, направен от епоксидни влакна и обвит в стригана и на места нестригана овча кожа, за да наподобява брада, специалистите установили, че окосмяването на лицето поема до 37 процента от енергията на един удар.

Антинобеловата награда се присъжда „за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после – да се замислиш“. Тя е учредена през 1991 г. от списание „Анали на невероятните изследвания“ като пародия на Нобеловите награди.

От 1999 г. антинаградата се връчва в 10 области, като част от номинациите съвпадат с тези за истинските Нобелови награди.

Сред отличените тази година също са изследователи, които установили как по-добре да бъде контролирана популацията на хлебарките на американските подводници, както и специалисти, проучвали дали транспортирането на носорог по въздух не е по-безопасно с главата надолу.

Наградата по биология получи докторът на науките от Швеция Сузана Шуц за анализ на спектъра на звуците, издавани от домашни котки. Отличието й бе връчено от Нобеловия лауреат по физика за 2001 г. Ерик Корнел.

Вместо да дадат на Шуц право да изрази благодарност, организаторите шеговито поискаха от нея да възпроизведе всички котешки звуци, за които се сети.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply