Имунологът д-р Цветелина Великова представи актуалното издание „Детският имунитет“ в среща и разговор с колеги и родители

В събитието участваха педиатърът и научен редактор на книгата д-р Снежина Лазова и Биляна Котева от платформата „1 наум“

 

Как работи детската имунна система и можем ли да я подпомогнем, за да останат децата ни здрави през есенния сезон, разкри имунологът д-р Цветелина Великова пред десетки родители и колеги, събрали се на представянето на ценното издание „Детският имунитет“ на 25 октомври 2022 г. в Литературен клуб „Перото“.

Събитието срещна заинтересованата публика и с опитния педиатър, пулмолог и научен редактор на изданието – д-р Снежина Лазова, която представи „Детският имунитет“ през погледа на специалист и родител. Модератор на разговора беше Биляна Котева от платформата за родители „1 наум“, с чиято помощ присъстващите зададоха своите належащи въпроси и споделиха опита си с боледуването при децата.

„Ние сме обединени около бъдещето на децата ни“, сподели главният редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев, който откри разговора и благодари на д-р Великова и екипа, работил по книгата, която две седмици след излизането си заема челните места на класациите в книжарниците у нас.

„Това е книга, която е написана за родители, но и книга, която може да бъде ползвана от всеки един педиатър, общопрактикуващ лекар и всеки любопитен човек, който се интересува от детския имунитет. Имаме познанието, наистина добре подредено и систематизирано, но и личното послание на д-р Великова“, отбеляза д-р Снежина Лазова по повод достъпния език на книгата, който я прави подходяща за широк спектър от читатели.

„Изданието се отличава с това, че един специалист, но и майка и родител, съпреживявайки терзанията на родителите, съчетава своите познания и предоставя прекрасен поглед, който да даде спокойствие и знания на родителите”, допълни тя.

Каква е личната мотивация на д-р Великова да напише книгата? Кое е онова най-важно нещо, което един родител трябва да има предвид по темата за „Детският имунитет“ ? Колко често е „честото“ боледуване?

Това бяха някои от важните въпроси, които модераторът Биляна Котева зададе на д-р Великова, въвеждайки зрителите сред страниците на изданието.

„Децата боледуват по-често от нас. Детската имунна система е незряла, но пък е изключително адаптивна, капацитетът ѝ е голям, което означава, че тя е способна да се справи с всичко. Нашата работа като родители е да осигурим на детето по-застрахован начин на живот, който в почти всички случаи може да помогне на имунната система да работи нормално.“, сподели самата авторка и напомни:

„Идеята е да имаме цялостен подход към детето, а не просто да се сещаме за имунната му система, когато е болно.“

Д-р Цветелина Великова е специалист клиничен имунолог в София. Компетенциите ѝ са в областта на диагностиката и проследяването на заболявания, свързани с имунната система. Тя има над 200 научни статии с голямо въздействие и е участвала в повече от 20 научни проекта.

В „Детският имунитет“, опирайки се на дългогодишния си опит в сферата на здравеопазването, тя отговаря на някои от най-важните за всеки родител въпроси: какво да направим, ако детето боледува; как да го предпазим от болести, срещи с инфекциозни заболявания и алергени; колко често е твърде честото боледуване и много други.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply