Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в романа „Уендиго“ от Стефан Стефанов

Първият роман на талантливия разказвач е мрачен уестърн на ръба на класическия хорър

Талантливият Стефан Стефанов, когото читателите познават като един от най-младите майстори на разказа (сборниците „Горе & Долу“, „От край до край“ и „Орисия“), се гмурва в дебрите на белетристиката с първия си роман – „Уендиго“!

Мрачен уестърн на ръба на класическия хорър, „Уендиго“ е вдъхновен от действителни исторически събития и изпълнена с опасности, тежки избори и сгъстяващ се около сърцето мрак мисия. За капитан Хокинс тази мисия е билетът, който ще откупи свободата му и ще му осигури цивилен живот. Единственото, което трябва да направи, е да отведе своите спътници до Уилямсбърг. И навярно това би било лесно, ако можеше да използват железница.

Но годината е 1857 г., а студът е сковал земите на племето оджибуе. Седмина мъже, всеки от които носи своята мрачна тайна, трябва да се изправят не само пред снежния ад, но и пред собствените си демони, а в мълчанието на пустошта се носи шепота на древно зло. Колкото повече пътниците навлизат в дивото, толкова повече някакво невидимо присъствие затяга мъртвата си хватка, дебне ги и се храни с нарастващото им отчаяние.

А когато членовете на отряда започват да изчезват безследно един по един, става ясно, че нито силата, нито амбицията, нито вярата могат да се справят с глада. Защото може би злото, което леденият вятър довява в лагера им , е отдавна посято в душите им.

Изграждайки пълнокръвни и убедителни портрети на своите герои, Стефан Стефанов преплита реални събития със свръхестествени елементи и смело разкрива и най-тъмните кътчета от човешката психика.

А „ако героите са добре създадени, те сами определят историята и сами определят края“, изтъкна самият автор по време на официалната премиера на книгата във вечерта на 15 юни в Trick Taproom. Там талантливите музиканти от Soundprophet предизвикаха духовете, а актьорът Юлиан Петров даде глас на думите от романа.

В духа на емблематичната „Кървав меридиан“ на великия Кормак Маккарти и на „Глад“ oт Алма Катсу, „Уендиго“ е роман, какъвто отдавна не е бил писан от роден писател.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply