Ходенето пеша може да помогне за подобряване на нивата на кръвната захар

Ходенето пеша по три минути на всеки половин час може да помогне за подобряване на нивата на кръвната захар сочи ново проучване, представено на конференция на британска благотворителна организация за борба с диабета.

Проучването, проведено сред 32 души с диабет тип 1 показва, че нивата на кръвната захар се понижават, когато те правят редовни почивки за ходене в продължение на седем часа.
Според британското сдружение „Диабет“ тези „малки прекъсвания за ходене“ могат да доведат до практични и безплатни промени, съобщи Би Би Си.

Състоянието се появява, когато имунната система на организма атакува произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. Това означава, че панкреасът вече не може да произвежда инсулин, което води до високи нива на кръвната захар. Хората трябва да приемат редовно инсулинови лекарства.

След продължителни периоди от време високата кръвна захар може да доведе до усложнения като бъбречна недостатъчност, проблеми с очите и сърдечни пристъпи.

В ранния етап на проучването, което все още не е публикувано, 32 възрастни с диабет тип 1 са преминали две седемчасови сесии в седнало положение.
При едната сесия те остават седнали. В другата сесия те са прекъснали седемте часа с триминутни серии на леко интензивно ходене (със собствено темпо) на всеки 30 минути.

Кръвната им захар е била следена непрекъснато в продължение на 48 часа от началото на всеки сеанс, като всички те са се хранили по сходен начин през седемте часа и не са променяли терапията си с инсулин.

Редовните почивки за ходене водят до по-ниски средни нива на кръвната захар (6,9 ммол/л) през 48-часовия период на изследването в сравнение с непрекъснатото седене (8,2 ммол/л).

Почивките за ходене също така увеличават времето, през което хората прекарват с нива на захар в желаните граници.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply