„Гидеон Девета“ от Тамсин Муир – лошото момиче на жанровата литература

Носител на наградите „Крауфорд“ и „Локус“ за 2020 г. и финалист за наградите „Хюго“ и „Небюла“, романът на новозеландската писателка променя изцяло облика на жанровата литература

Беше време някой да разбуни духовете в света на жанровата литературата. И  феноменалната „Гидеон Девета“ от новозеландската писателка Тамсин Муир успя да го направи, като се превърна в един от най-впечатляващите дебюти в съвременното фентъзи.

Все пак какво оригинално може да се напише за една вселена, в която Империята на хората се простира из целия Космос, в която легиони водят войни на незнайни планети, а могъщи адепти, овладели изкуството на смъртта, плетат интриги и изпълняват ритуали, чието значение отдавна е забравено?

Сега шеметната история на „Гидеон Девета“, станала носител на наградите „Крауфорд“ и „Локус“ за 2020 г. и финалист за наградите „Хюго“ и „Небюла“, се появява и на български език, за да разтърси читателите с неочаквания си сюжет и смели решения. И с острия си език.

Гидеон Нав е всичко това, което един благороден майстор на меча не е. Тя е хаплива, саркастична и неспособна да се придържа към етикета. Накратко – Гидеон е ходещо природно бедствие. И като всяко такова умее да създава неприятности. Включително и на самата себе си.

Гидеон спешно трябва да напусне Дом Девети заедно с всичките си вещи – дълъг меч, обувки и няколко мръсни списания. А това да се окаже възможно само благодарение на жената, която Гидеон мрази най-много.

Защото Императорът е призовал Хароухарк Нонагесимус, Преподобна дъщеря и наследница на Дом Девети, а Гидеон трябва да отиде с нея и да ѝ помага във всички изпитания като нейна кавалера. Ако ги издържат, тя ще получи свободата си, Хароухарк ще бъде наградена с могъщество и безсмъртие, а Дом Девети ще оцелее.

Предстои им битка, в която всички некроманти наследници на Великите домове, заедно с техните кавалери, трябва да се изправят един срещу друг, за да спечелят титла, за която мнозина бленуват, но и която може да коства живота им.

Добре, че Гидеон е ходещо природно бедствие. Защото само едно бедствие може да се справи с вихрушката от интриги, мрачни тайни и предателства, която се задава. Но дали нейните способности ще са достатъчни срещу необятния хаос на истинското Зло?

С неочакваните си обрати, колоритни герои и цветущо чувство за хумор Тамсин Муир създава истински роман „Nolite te bastardes carborundorum“, който е готов да не спазва правилата и именно така да спечели читателските сърца.

Провокативна, обсебващо добра и опасна – „Гидеон Девета“ е новият победител в света на фентъзито и фантастиката.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply