Силвия Аздреева – първата българка, изкачила три осемхилядника, разказва историята си в „Да покориш себе си“

Каква е цената на мечтата, научаваме във вдъхновяващото издание, което вече е в книжарниците. Мотивиращото издание повежда читателите на пътешествие към най-високите и опасни върхове в светано и към себе си

 

Да се качиш на Покрива на света – за хиляди любители или дори опитни алпинисти това постижение е само плод на въображението, една вечна недостижима мечта. Но за стихията Силвия Аздреева то вече е реалност и истински повод за гордост за цяла България.

Невероятната история на първата българка, изкачила три осемхилядника; първия българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце; първата българка на най-смъртоносния връх К2; първата българка на четвъртия по височина Лхотце оживява във вдъхновяващата книга „Да покориш себе си“ в съавторство с журналиста Найден Тодоров.

Луксозното издание, което вече може да бъде открито в книжарниците (ИК „Сиела“), вече предизвика интереса на истинска лавина от читатели още с предварителните си поръчки. Сред страниците му Силвия ни повежда със себе си по невероятния си път към най-високите и опасни върхове на планетата.

От детството на едно наглед (не)обикновено момиче, което обича планината повече от всичко. През първия ѝ досег с Хималаите, любовта от пръв поглед с връх Ама Даблам и привличането му, което я притегля неудържимо към себе си. До мистичните, магнетични и покоряващи гледки, които оставят печат в сърцето на Силвия и променят живота ѝ завинаги.

За всеки обикновен човек разказаното в книгата ще прозвучи като нереална приказка и сюжет на фантастичен филм. Защото как иначе може да бъде обяснено постижението на Силвия Аздреева, която от върха на Балканите Мусала през 2020 г. достига до върха на света Еверест само година по-късно?

Но каква е цената на мечтата? Какви усилия са нужни, за да извършиш непостижимото?

Допълнено с предговор от живата легенда в световния алпинизъм Нирмал Пурджа – Нимсдай, „Да покориш себе си“ е свидетелство за това как човешката психика може да накара физиката да приеме, че няма невъзможни неща.

Сред страниците на това забележително издание Силвия Аздреева не спестява нищо на читателите си. Тя ги потапя в нечовешките условия на живота на хиляди метри надморска височина, когато понякога трябва да избираш да ядеш или да дишаш; когато най-основните човешки нужди стават непосилна задача; когато се изправяш лице в лице с жертвите на бялата смърт. И независимо от това продължаваш напред и нагоре.

Написана с много душа и вдъхновение, „Да покориш себе си“ доказва, че с правилната мотивация, усилени тренировки и страст, която бушува в гърдите като буря, човешкият дух може да бъде непоклатим. И това важи както в планината, така и в живота на всеки човек, впуснал се в преследване на своята собствена мечта.

„Направете крачката към нея. И следващата. Не спирайте. Можете още. Не спирайте“, насърчава ни Силвия Аздреева.

„Браво, Силвия! Гордея се с теб! Ти постигна много. Но нали знаеш – винаги може повече! Спомняш ли си какво ти казах, когато изкачи Еверест? Да, ти стъпи на Покрива на света, но има още много да се учиш. Да, изкачи най-високия планински връх, но ти можеш повече! А каквото е валидно за планината, е валидно и за живота!“

– Из предговора на легендарния Нирмал Пурджа – Нимсдай

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply