Българско арт студио дава на децата нов поглед към историята на изкуството

В днешната дигитална епоха децата се разсейват все по-лесно и все по-често са привлечени от телефони, таблети, компютри или игрови конзоли. Макар и тези устройства да могат да предложат ценно образователно съдържание, прекомерното време пред различни екрани може да има неблагоприятно въздействие върху физическото и психическото състояние на едно дете. Налага се нуждата от нови креативни и забавни начини за откъсването на подрастващите от дигиталните приложения, а един български арт център е намерил начин да постигне това чрез привлекателната сила на изкуството.

Art Kid Box – Studio е образователно-творчески център, насочен към обучението по изкуства на деца между 6 и12 годишна възраст. Разположен удобно в центъра на гр. Пловдив, той предлага достатъчно голямо пространство и множество инструменти, чрез които децата могат да развиват своите творчески умения по един забавен начин, стимулиращ тяхното любопитство и креативност.

„В Art Kid Box – Studio разказваме историята на изкуството на детски език. Тя е интересна, вдъхновяваща и ни дава свободата да пътуваме назад във времето“ – споделя Кристина Камбарева, основател на арт центъра, – „Ние не рисуваме „като…“, ние творим като самите себе си и не спираме да си задаваме най-важния въпрос: „Защо?“. Творческите умения дават на децата смелостта да изразяват себе си. Нека им помогнем в това начинание.“

Изкуствовед с дългогодишен опит, тя има многобройни специализации в областта на арт терапията, аналитичната психология и педагогиката. Организира събития и изложби в България, публикува текстове с критическо и изкуствоведско съдържание в специализирани издания, посветени на изкуството и културата.

Целта на нейния екип е да адаптира изкуствознанието към възприятията на малчуганите, представяйки им различните периоди от историята на изкуството, художниците и произведенията по интересен, въздействащ и занимателен начин. В  Art Kid Box – Studio децата се радват на динамична и постоянно развиваща се програма, която непрестанно надгражда знанията и уменията им в областта на изящните и приложните изкуства. Заниманията включват творчески и образователни проекти, свързани с изкуството в стимулираща и креативна атмосфера.

Наред с курсовете, сайтът ArtKidBox.com представя по интересен и достъпен за децата начин изкуствоведско и критическо съдържание. Родителите, преподавателите и всички любители на творческите занимания имат възможност да се запознаят с различни изобразителни техники и любопитни практически задачи с които да ангажират вниманието на малчуганите у дома или в училище.

На сайта децата могат да научат интересни факти като „Коя е най-старата пещерна рисунка в света?“ или „Какво е усукана перспектива?“, да научат историята на най-древния пластичен паметник в света – Вилендорфската Венера. На платформата децата могат да разберат как да рисуват като праисторически художник, да правят петроглифи, печати и колажи. Информацията е поднесена по изключително достъпен, но професионален начин и цели да предизвика в децата визуален, образователен и творчески интерес към изящните и приложните изкуства.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply