Спрете времето! Упражнения срещу остаряване

Тренировките помагат срещу депресия, показва ново изследване

Физически активните хора са с по-ниски нива на депресия, показва ново изследване.

Участниците, които носели акселерометри на китките на ръцете си, за да бъде следена физическата им активност, се справили по-добре с депресията в сравнение с онези, които сами съобщили до каква степен са били физически активни, съобщи ЮПИ.

„Като използвахме генетични данни, установихме, че по-голямата физическа активност може да намали риска от депресия. Да се разбере дали даден фактор е свързан с тези последствия е важно, защото искаме да инвестираме в превантивни стратегии, които действително работят“, заяви ръководителката на изследването Кармел Чой от Масачузетската обща болница в Бостън.

Участниците, които сами съобщили за извършените от тях физически упражнения, били неспособни да предотвратят появата на депресия, защото представили неверни данни за физическата си активност, а това навежда на мисълта, че не са били толкова физически активни, колкото носилите акселерометри на китките на ръцете си. „По-голямата физическа активност изглежда защитава срещу депресия“, каза Чой.

„Всяка форма на физическа активност има ефект. Изчисленията ни показват, че заменянето на седенето с 15-минутна интензивна физическа активност, като например бягане, или с едночасова умерена физическа активност е достатъчно, за да се увеличат получените с помощта на акселерометъра данни, които са свързани с понижен риск от депресия“, добави ученият.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар