Запасяване с храна

5 храни, които спортистите избягват на всяка цена

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Leo Messi (@leomessi) на

Спазването на конкретен хранителен ремиж и консумацията на определни храни е от изключително важно за всеки, който се стреми към по-добро здраве, по-изваяно тяло или пък по-добри спортни постижения. Именно последния фактор е ключов при спортистите, като по-атрактивната физика и доброто здраве са просто бонус. Естествено, в зависимост от дадения спорт, някои атлети са по-стрикти в своите дието от други.
Някои от най-добрите спортисти на планетата пък не изключват неща, като вино или зърнени храни от своите хранителни навици, като Кристиано Роналдо например. Готвача на португалския национален отбор по футбол споделя, че мегазвездата на Ювентус консумира по чаша вино всеки ден, както и зърнени храни. Но, сега ще обърнем внимание върху 7 храни, които спортистите все пак избягват в повечето случаи за да поддържат оптимална спортна форма.

Алкохол

Макар и Роналдо да е фен на виното, прекомерната употреба на алкохол е далеч от оптимална за, който и да било спортист. Алкохола дехидратира, забавя реакциите и разбира се оказва негативно влияние върху черния дроб. За капак, алкохола съдържа празни калории без реална хранителна стойност каквата търси всеки професионален атлет.

Пържени храни

Всеки е чувал, че пърженото е далеч от здравословно и това не е случайно. Без значение дали става дума за пържени картофки или пържено месо, самия процес на пържене е проблем. Пържените храни нямат реална хранителна стойност, като те съдържат токсични мазнини, които не са добре за огранизма.

Сладки неща

В това число влизат всякакви сладки храни от сорта на шоколади, сладолед, бисквити и други подобни. Те са пълни със захар и освен това са силно обработени, което е предпоставка за покачване на нивото подкожни мазнини. И все пак, самия Роджър Федерер си признава, че обожава да похапва сладолед и шоколад, но едва ли това нямаше да му се отрази ако той не тренираше толкова сериозно.

Газирани напитки

Без значение дали става дума за кола или фанта, газираните напитки съдържат голяма количество калории без хранителна стойност. Това са напитки, които са изкуствено подсладени, като освен захар в тях са добавени и редица други съставки, включително и фосфор в някои случаи. Всичко това би довело до евентуално нежелано увеличаване на теглото под формата на мазнини, поради големия брой калории в тези напитки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Roger Federer (@rogerfederer) на

 

Бял хляб

Повече от ясно е, че ние българите не можем без бял хляб. Този хляб обаче е силно обработен и дори неестествен, защото от него са премахнати някои основни хранителни вещества на хляба, като резултата е консумацията на празни калории без реална хранителна стойност. Затова е и рядкост да видите елитни спортисти, като Кристиано Роналдо да консумират бял хляб, който между другото е лидер в конкретните спортни залагания на bet365 за голмайстор на Серия А през сезон 2018/2019 след 27 изиграни мача.

Бяла захар и изкуствени подсладители

Повече от ясно, е че бялата захар е източник на празни калории т.е. такива без каквато и да било хранителна стойност. Изкуствените подсладители са също толкова празни от гледна точка на хранителната им стойност, а такива, като аспартам са дори и вредни.

Сокове от концентрат

Или още познати, като натурални сокове, соковете от концентрат са с доста сериозно съдържание на прости въглехидрати или с други думи захари. Освен това тези сокове са силно преработени и даже пастьоризирани, като високото им съдържание на захар е предпоставка за излишното покачване на мазнини, а никой елитен спортист не иска да носи ненужно тегло.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply