За по-добър сън променете начина си на хранене

Британски диетолог препоръчва няколко лесни промени в начина на хранене, които могат да осигурят добра отмора през нощта, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от Дарик.

Избягването на стимуланти преди лягане

Ако сте особено чувствителни към кофеина, от средата на следобеда се въздържайте от напитки, които го съдържат. Алкохолът се явява „нож с две остриета“ – от една страна прави хората сънливи, но от друга „разпокъсва“ съня.

Хормони на съня

Основният хормон, който отговаря за съня и регулира циклите му, е мелатонинът.
Важна роля за производството на хормона на съня играе аминокиселината триптофан, която може да се набави от продукти като пилешко месо, банани, ядки, тофу. За усвояването й е необходимо съдържащите я храни да се комбинират с въглехидрати – например сандвич с пуешко.

Минерали

Особено важни за съня са минералите магнезий и калций.

Тези два минерала също играят роля в производството на хормона мелатонин. Магнезий можете да си набавите от зелени зеленчуци, ядки и семена, а калций – от млечни продукти.

Мазни риби

Консумацията на мазни риби се свързва с редица ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин В6, който също участва в производството на хормона на съня мелатонин.

Начинът на хранене преди лягане

От значение за добрия нощен сън е начинът, по който хората се хранят, преди да си легнат. Ако сте склонни към киселини или други стомашни проблеми, не трябва да се храните бързо преди сън или да консумирате пикантни ястия.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар